Może komuś sie przyda : Mleko: biały morderca Od wielu lat światowe społeczeństwo jest bombardowane nieustanną propagandą na temat zbawiennego wpływu krowiego mleka na ludzki organizm. Zrobiono z niego niemal eliksir życia, bez którego nie jest możliwa normalna egzystencja. Tymczasem okazuje się, że rzeczywistość jest zupełnie inna niż ta, którą [...]
KONIECZNIE przeczytajcie całość ! Ja sam nie wiem co o tym myśleć. Zmienia on całkiem moje spostrzeżenia na temat kulturystyki. Zobaczcie sami. Od wielu lat światowe społeczeństwo jest bombardowane nieustanną propagandą na temat zbawiennego wpływu krowiego mleka na ludzki organizm. Zrobiono z niego niemal eliksir życia, bez którego nie jest [...]
[...] są badania potwierdzające skuteczność i racjonalność Metody. Badania Profesora Roberta Hevre dyrektora instytutu żywienia i żywności wykazały, że stosowanie Metody obniża poziom glikemii (cukru), cholesterolu i triglicerydów. Również Profesor Jean Dumesil -kardiolog z instytutu serca Uniwersytetu Laval St Foye Quibec, którego przedmowa ukazała [...]
[...] na dżemach z dodatkiem cukru i bez, przechowywanych jeden dzień po wyprodukowaniu. W przypadku antocyjanów ich zawartość w produktach kształtowała się na podobnym poziomie – 79% w stosunku do owoców nieprzetworzonych. Jeśli chodzi o poszczególne glikozydy antocyjanów stwierdzono, że zasadniczo formy galaktozydowe antocyjanów są lepiej [...]
[...] w organizmie na spalanie tkan¬ki tłuszczowej, ale są to procesy wspomagające, dające rezultaty w dłuższym okresie. SPLACZE TŁUSZCZU: - Zwiększa wytrzymałość i podnosi poziom energii przez co mamy możliwość dłuższych i bardziej intensywnych treningów - Poprawia koncentrację, jasność myślenia i nastrój - Pomaga pozbyć się nadmiernej ilości [...]
[...] Cząsteczki te znamy najlepiej, poprzez najczęściej wymienianych ich reprezentantów - lipoproteiny o malej i bardzo malej gęstości - "złe" LDL i VLDL, których wysoki poziom uznawany jest za nieomylny wskaźnik wysokiego ryzyka rozwoju miażdżycy. Dietę bogato tłuszczową, niestety, uznano również za jeden z czynników ryzyka choroby [...]
[...] się zmianę diety wprowadzając pokarm o wysokiej zawartości węglowodanów i jednocześnie zmniejsza się wielkość obciążeń treningowych. Dzięki temu dochodzi do nagłego wzrostu poziomu glikogenu i zwiększenia jego zasobów w mięśniach znacznie ponad stan wyjściowy (nadkompensacja). Czy strategia “obciążania" węglowodanami jest skuteczna dla [...]
[...] tłuszczu i z ładowania wychodzą nici. U innych podobne ładowania wychodzą rewelacyjnie. Wszystko zależy od nas samych,od naszych genów,metabolizmu, wrażliwości na insulinę,poziomu hormonów,poziomu tkanki tłuszczowej,treningu i dziesiątek innych rzeczy. W pozostałe dni dieta low carb . Szybciutko streszczając: 4 ostatnie powiązane są ściśle z [...]
[...] glicerydów i cholesterolu, przemiany hormonów, sprzęganie i transport bilirubiny, proces glikogenezy i glikolizy, reakcje detoksykacji, itp. Pod wpływem podwyższonego poziomu hormonów steroidowych struktura ta ulega przerostowi i staje się częściowo niesprawna. Wtedy też upośledzeniu ulega cały mechanizm odpowiedzialny za wydzielanie [...]
[...] tłuszczowej, czyli zmusza ją do produkcji ciepła - pracy. Pracująca tkanka zwiększa z reguły swoją objętość. I faktycznie, osoby szczupłe mają najczęściej przeciętnie wyższy poziom brunatnej tkanki tłuszczowej i przeciętnie, nieznacznie wyższą ciepłotę ciała. Tkanka brunatna niechętnie pozbywa się własnych zasobów tłuszczowych, bo pozostawia je [...]
[...] przez ciało poprzez elektrody znajdujące się na platformie analizatora. Metoda BIA pozwala określić zawartość wody i tkanki tłuszczowej w organizmie oraz indywidualny poziom podstawowej przemiany materii. Umożliwia także poznanie wpływu niektórych czynników na kierunki zmian poszczególnych komponentów ciała. Jest to szczególnie pomocne [...]
[...] okresie przejściowym wymagane jest, aby spożycie węglowodanów nie było większe, niż 20-30g dziennie. Okres przejściowy powinien trwać tak długo, aż zostanie osiągnięta waga (poziom tkanki tłuszczowej), z której osoba praktykująca ten typ diety będzie zadowolona. Po tym okresie możliwe jest stopniowe wprowadzanie węglowodanów, aż do poziomu [...]
[...] ciała (kształt jabłka). Otyłość pośladkowo-udowa jest bardziej typowa dla kobiet i jest trudniejsza do leczenia, natomiast z otyłością brzuszną związany jest podwyższony poziom "złego" cholesterolu (frakcje LDL), a to z kolei wiąże się m.in. ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia, nadciśnienia i cukrzycy. Do określenia [...]
[...] potrzebuje mnóstwa aminokwasów i węgli po treningu Krytycznym momentem dla każdego kulturysty jest okres po-treningowy. Wtedy to, jak kanibal, zjadasz własne mięśnie, a poziom katabolicznych hormonów wzrasta do niebezpiecznego poziomu. Jeśli Twoją pierwszą czynnością po wejściu do szatni jest prysznic lub pogadanka ze znajomymi - ZMIEŃ TO! [...]
[...] większości osób jest powiększona z powodu nadmiernego przeciążenia. Insulina, produkowana by poradzić sobie z dużą ilością spożywanego cukru rafinowanego, powoduje, że poziom glukozy we krwi spada. Ma to niezwykle negatywny wpływ na tkankę mózgową. Bardzo delikatna równowaga biochemiczna tego organu, gdzie zachodzi 25 % aktywności [...]
[...] Każdy, kto w ostatnich latach przeglądał pisma dla kulturystów, prawdopodobnie przeczytał coś o prohormonach. Uznane za suplementy, które mogą podwyższyć poziom testosteronu i zwiększyć masę mięśni, stały się bardzo popularne wśród kulturystów i innych sportowców. Reklama reklamą, a nauka wciąż bada te substancje. Zawarte w [...]
[...] że u osób ćwiczących wymiana azotu jest znacznie wzmożona. Tłuszcz jest bardzo łatwo przetwarzany i powoduje bardzo mały efekt termiczny, białko natomiast wykazuje najwyższy poziom efektu termicznego. Szacunkowa liczba, którą należy wziąć pod uwagę to około 10% z całego dziennego bilansu kalorycznego, należy jednak pamiętać, że im więcej w diecie [...]
[...] (150-350g), wątroba (50-150g). Proces odkładania glikogenu przebiega najintensywniej w godzinach rannych oraz po zakończeniu wysiłku fizycznego, gdyż w tym okresie poziom tego składnika w organizmie jest niewielki. Z tego tytułu większe porcje węglowodanów zaleca się w posiłkach przedpołudniowych oraz po wykonanej pracy mięśniowej. [...]
[...] funkcje życiowe organizmu. Odgrywają one rolę kurierów - są nośnikami informacji. Ich stężenie w krwioobiegu i komórkach jest bardzo małe, więc nawet minimalne zmieny poziomu potrafią być dla człowieka bardzo niebezpieczne. Od prawidłowej gospodarki hormonalnej (poziom i wzajemna równowaga hormonów) zależy zdrowie, płodność, a nawet wygląd [...]
[...] często występująca na terenie naszego kraju, prowadzi do zwiększonego ryzyka zachorowalności na chorobę wieńcową. Od lat wiązano niedobory hormonów tarczycy z podwyższonym poziomem frakcji ,,złego" cholesterolu - LDL i trójglicerydów we krwi. Ostatnio wykazano również podwyższone stężenie homocysteiny. W 1937 r pojawiło się na rynku w USA mleko [...]